×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Welke isolatiepremies kan je krijgen? Een overzicht!

Door isolatie te plaatsen, kan je flink besparen op je energiefactuur. Dat is algemeen bekend. Maar wie het plaatsen van isolatie toch nog een te dure investering vindt, die krijgt een financieel duwtje in de rug van allerlei overheden.

Zo is er de isolatiepremie die je kan ontvangen van de netbeheerder. Daarnaast kan je ook nog genieten van een verlaagd BTW-tarief, en zijn er mogelijk ook nog premies te verkrijgen bij je gemeente.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle premies die je kan krijgen voor het isoleren van je woning.

In dit artikel:


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


Isolatiepremie via de netbeheerder

In de eerste plaats kan je via de Vlaamse Overheid in aanmerking komen voor het verkrijgen van een isolatiepremie. Deze premie wordt uitgekeerd via je netbeheerder.

Je kan een premie krijgen voor verschillende soorten isolatiewerken. Zo kan je een premie ontvangen voor het isoleren van een dak, buitenmuren, spouwmuren, vloeren en kelders. Hieronder vind je een overzicht van de premies die je kan krijgen.

>>>>>
IsolatiewerkenPlaatsingPremiebedrag
DakisolatieAannemer 4€/m²
Doe-het-zelf 2€/m²
BuitenmuurisolatieAannemer 15€/m²
Spouwmuurisolatie Aannemer 5€/m²
VloerisolatieAannemer 6€/m²

Zoals je kan zien hangt de premie in de eerste plaats af van het type werken dat je laat uitvoeren. De premie voor het isoleren van een buitenmuur ligt bv. hoger dan de premie voor het isoleren van een dak. Daarnaast hangt het premiebedrag soms ook af van je keuze om al dan niet in zee te gaan met een erkend aannemer. Je isolatie laten plaatsen door een aannemer geeft doorgaans recht op een hoger premiebedrag.

Premie voor het isoleren van een dak of zoldervloer

Een dak isoleren is één van de meest efficiëntie manieren van isoleren. De meeste warmte ontsnapt immers via het dak uit de woning. Sinds 2020 moet elk dak in Vlaanderen zelfs verplicht voldoende geïsoleerd zijn. Zoniet kan de woning onbewoonbaar verklaard worden.

De premie voor het isoleren van een dak verschilt al naargelang je de isolatie zelf plaatst, of beroep doet op een erkende aannemer.

Dakisolatie zelf plaatsen

Indien je de dakisolatie zelf plaatst, dan kom je in aanmerking voor een premie van 2€/m². De voorwaarde om de premie te krijgen is dat je dakisolatie een R-waarde heeft van tenminste 4,5m²K/W.

Dakisolatie laten plaatsen

Laat je de dakisolatie aanbrengen door een erkend aannemer? Dan bedraagt het premiebedrag 4€/m². Ook hier moet de isolatie een minimale R-waarde van 4,5m²K/W hebben.

Een bijkomend voordeel van plaatsing door een aannemer is dat je kan genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6%. Hierdoor kan het plaatsen door een aannemer in vele gevallen goedkoper uitvallen dan het zelf plaatsen.

Premie voor het isoleren van muren

Ook voor het isoleren van buitenmuren kan je een isolatiepremie krijgen. De hoogte van het premiebedrag hangt af van de manier waarop je de buitenmuren isoleert.

Buitenmuren isoleren langs buiten

Indien je de buitenmuren langs de buitenkant isoleert, dan kom je in aanmerking voor een isolatiepremie van 15€/m². De voorwaarde is dat het isolatiemateriaal een minimale R-waarde van 3m²K/W moet hebben.

Buitenmuren isoleren langs binnen

Sinds 2017 kan je ook voor het isoleren van buitenmuren langs de binnenkant een isolatiepremie krijgen. Net zoals bij het isoleren van buitenmuren langs de buitenkant bedraagt die premie 15€/m². Het isolatiemateriaal moet in dit geval een minimale R-waarde van 2m²K/W hebben.

Bijkomende voorwaarde is dat de isolatie geplaatst moet worden door een erkend aannemer, of gecontroleerd moet worden door een architect.

Premie voor spouwmuurisolatie

Ook een muur isoleren met spouwmuurisolatie komt in aanmerking voor een isolatiepremie. Voor het na-isoleren van spouwmuren bedraagt de isolatiepremie 5€/m².

Ook hier moet je voldoen aan enkele voorwaarden om de premie te kunnen krijgen. Zo moet de spouw minimaal 5 centimeter breed zijn, en moet de spouw volledig gevuld zijn met isolatiemateriaal.

Premie voor vloerisolatie of kelderisolatie

Tot slot kan je ook een isolatiepremie krijgen voor het isoleren van een volle vloer of het plafond van een kelder. Het premiebedrag bedraagt hier 6€/m².

Om de isolatiepremie te kunnen krijgen, moet het isolatiemateriaal een minimale R-waarde hebben van 2m²K/W.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om de isolatiepremie te kunnen krijgen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Hoe premie aanvragen?

De isolatie wordt uitgekeerd door de netbeheerder. Sinds de fusie van Infrax en Eandis is dit Fluvius. Om de premie te kunnen ontvangen, zal je je dus tot hen moeten richten.

Vooraleer je de premie aanvraagt, is het verstandig om al eens contact met hen op te nemen. Zij kunnen je nog eens alle voorwaarden oplijsten. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Om de premie te kunnen aanvragen, is het belangrijk dat je facturen kan voorleggen. Hou dus zeker alle facturen bij die je ontvangt van de aannemer. Bovendien moet je deze facturen binnen de 12 maanden na de factuurdatum indienen bij je netbeheerder.

Het premiebedrag kan verschillen van jaar tot jaar. Je vraagt de premie aan voor het jaar waarin de werken werden uitgevoerd. Vul dus zeker het juiste aanvraagformulier in.

Andere isolatiepremies

De isolatiepremie van de netbeheerder is de belangrijkste en meest bekende premie die je kan aanvragen met betrekking tot het plaatsen van isolatie. Maar naast de isolatiepremie kan je ook nog genieten van andere financiële voordelen.

Totaalrenovatiebonus

Wie binnen een termijn van 5 jaar minstens 3 energiebesparende maatregelen doorvoert in zijn woning, die kan een Totaalrenovatiebonus bij de Vlaamse Overheid aanvragen. De woning moet in dat geval wel in het Vlaams Gewest liggen en voor 1/1/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.

Aangezien het plaatsen van isolatie valt onder energiebesparende maatregelen, tellen deze werken mee bij de 3 werken die uitgevoerd moeten worden om in aanmerking te komen voor deze bonus. Bovendien kan je deze bonus krijgen bovenop de isolatiepremie die je krijgt van de netbeheerder.

Dit zijn enkele werken die vallen onder de Totaalrenovatiebonus:

Het bedrag van de premie hangt af van het aantal werken dat je laat uitvoeren. Laat je het minimale aantal van drie werken uitvoeren, dan heb je recht op een premie van 1.250 euro. Laat je vier werken uitvoeren, dan stijgt de premie naar 1.750 euro.

Hieronder vind je een overzicht van alle premiebedragen.

Aantal werkenPremiebedrag
31.250 euro
41.750 euro
52.750 euro
63.750 euro
74.750 euro

Net zoals bij het aanvragen van een isolatiepremie moet je ook hier voldoen aan een aantal voorwaarden. Meestal komen de voorwaarden overeen met die voor het aanvragen van een isolatiepremie. Al kan er hier en daar wel een verschil zijn. Bekijk dus zeker eens de lijst van voorwaarden.

De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de factuurdatum van de eerste werken. Van zodra je drie werken hebt uitgevoerd binnen de 5 jaar, zal de netbeheerder je automatisch contacteren. Je hoeft dus niet zelf contact op te nemen.

Verlaagd BTW-tarief

Indien je de isolatie laat plaatsen door een erkend aannemer, kan je ook genieten van een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt in dat geval slechts 6% BTW in plaats van 21% BTW.

De voorwaarde is dus dat de isolatie geplaatst moet worden door een erkend aannemer, en dat je woning ouder moet zijn dan 10 jaar. Ook moet het gaan over een privé woning die niet voor meer dan 50% gebruikt worden voor professionele doeleinden.

Gemeentelijke premies

Ook op gemeentelijk niveau kunnen er soms nog premies worden uitgekeerd voor het plaatsen van isolatie. Gemeentes zijn immers vrij om zelf te beslissen of ze al dan niet een premie uitkeren. Het bedrag van de premie kan verschillen van gemeente tot gemeente. Ook de voorwaarden waaraan je moet voldoen kunnen verschillen.

Om te weten of jij een gemeentelijke premie kan krijgen, informeer je je best eens bij het gemeentebestuur.

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

De meeste isolatiepremies zijn dus enkel te verkrijgen indien de isolatie geplaatst wordt door een erkend aannemer. Wij helpen je bij de zoektocht naar een geschikte aannemer. Vul onderstaand aanvraagformulier in, en wij gaan op zoek naar geschikte aannemers in jouw regio. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en ge in zee met de aannemer die je de beste deal voorlegt.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend. Niets te verliezen dus.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken